Växande grönt motorintresse

Hållbarhet och miljövänliga alternativ till traditionella motorfordon är en trend som är här för att stanna. I Sverige har intresset för elektriska transportmedel ökat stort på senare tid och allt fler väljer att investera i både elbilar och elmopeder.

I den här artikeln berättar vi mer om det växande intresset för gröna motoralternativ. Vilka är de främsta fördelarna med exempelvis en elmoped före en bensinmoped? På vilket sätt har miljömedvetandet ökat bland motorintresserade? Häng med!

Miljömedvetna svenskar


2018 var det år då de gröna fordonsalternativen på allvar blev en snackis på den svenska marknaden. Nya alternativ för att ta sig mellan en punkt och en annan i storstäderna blev en startpunkt för svenskarnas allt växande gröna motorintresse. Det vill säga ett mer aktivt miljömedvetande även när det gäller transportmedel där först och främst intresset för elbilar ökade snabbt bland svenska bilköpare. Parallellt med elbilarna skulle dock även försäljningen av andra fordon så som elmopeder öka. Bensinmopederna skulle bli rejält utmanade och idag, 2020, är elmopeden här för att stanna.

Som ett resultat av de senare årens starka miljötrend inom fordonsbranschen har vi idag framstående svenska aktörer så som elmopedtillverkaren Vässla. Den populära elmopeden är ett smart transportmedel som smidigt tar dig fram samtidigt som det gynnar både miljö och plånbok. Ett grönt och skönt alternativ helt enkelt som allt fler investerar i för en mer hållbar och bekvämare vardag. Du kan själv gå in på vassla.com för att se alla modeller och läsa mer om elmopedens smarta batteriladdning. Till skillnad från elbilarnas problematik kring laddning är elmopedens system betydligt enklare i vardagen.

Ekonomiska bidrag

Det hör definitivt till sammanhanget att nämna ekonomiska faktorer som också påverkar utvecklingen av elmopeder och andra miljövänliga fordonsalternativ. I samband med att det gröna motorintresset etablerade sig bland svenskar presenterade staten ett gynnsamt ekonomiskt bidrag till den som köpte ett nytt elfordon. Den så kallade elfordonspremien blev offentlig i slutet av 2017 och trädde i kraft vid starten av 2018. Premien innebar att köparen av ett grönt elfordon fick 25% av inköpspriset i bidrag. En elmoped kunde med andra ord bli ett riktigt lönsamt köp på flera plan för den som slog till och köpte nytt under 2018. Från och med 2019 har dock inte bidraget varit tillgängligt, men å andra sidan har miljökraven skärpts på bensinmopeder. Något som gör det än mer logiskt och naturligt att köpa ett elfordon före ett bensinfordon idag.

Den starkt ökade försäljningen av elfordon under senare år bidrog bland annat till att elcykeln blev årets julklapp 2018. Gentemot elcykeln har dock elmopeden en stor fördel – du slipper trampa! Dessutom går det hyggligt fort med elmoped som tar dig framåt i som mest 45 km i timmen.