Rallycross-SM 2017

Motorsport är stort i Sverige även om det inte verkar så för dem som inte är motorintresserade. Många tror att det är en liten sport då det inte visas så jättemycket på tv men för dem som är intresserade är det livsviktigt och det engagerar massor med folk för varje tävling. Det är en sport som lockar folk att åka land och rike runt om så bara för att titta på en tävling. Oftast är det hela helger med tävlingar så att man åker och bor på plats och träffar massor av människor med samma intresse.

Det blir en livsstil

I rallycross är SM uppdelat i flera deltävlingar där den första gick i Norge och det hela kommer avslutas i Västerås i oktober. Alla deltävlingar lockar folk från hela Sverige och varje del är en folkfest. Norrlandsveckan står för två av deltävlingarna i SM, en i Skellefteå och en i Piteå. Däremellan är det en tävling där bilarna rullade in i Kalix. Många av entusiasterna bor på camping då det ofta är stora ekipage man drar runt på med både trailers och husvagnar eller bussar man byggt om för att både bo i och frakta saker. Även de som inte själva tävlar eller jobbar med nån tävlande bor på camping för att vara med i stämningen runt om de tävlande och deras crew.

Tids- och pengakrävande sport

Man kan nästan förstå att rallycross är en dyr sport eftersom det handlar om motorer. Det kostar inte bara pengar utan även tid vilket kan vara än svårare att få till. När det gäller pengar kan man ju alltid jämför billån hos Sambla medan tiden kräver en del planering. Bara tävlingarna kräver sin tid då det handlar om hela helger eller veckor men det är ändå den lilla delen av tidsåtgången då det största arbetet är förberedelser då bilar och saker ska ställas i ordning för att vara i toppskick till tävlingarna. Direkt efter varje tävling börjar jobbet igen för att vara redo till nästa tävling. Det krävs många människor runt varje bil som deltar. Alla tävlande innebär ett stort team för att hålla allt i toppskick till varje tävling!