Motorklubbar i Västerås

Det finns två huvudsakliga motorklubbar i Västerås: Västerås Motorklubb och Västerås Motorsällskap. Egentligen kan dessa sägas vara två förgreningar av samma klubb. Den förstnämnda klubben fokuserar helt på motorcykelsport, medan den sistnämnda har sitt huvudfokus på bilsporter. Det finns även verksamhet inom vintermotorsporter, som snöskoter. Om man vill köra cross, enduro eller supermotard är Västerås MK med andra ord rätt klubb, medan de som vill prova på crosskart, folkrace, rally, bilorientering, rallycross, buggy eller radiostyrd bilsport ska vända sig till Västerås MS.

Av de två klubbarna är Västerås MS den äldre, då den bildades redan 1924. Västerås MK tillkom inte förrän 1959, då under namnet Hammarby MK. Namnbytet skedde först år 1981. Klubbens verksamhet är förlagt till Malma, där det finns en crossbana och klubbens egen stuga. Malma ligger ungefär 2 kilometer nordost om Västerås, och syftet med att byta namn på klubben var att man ville få en tydligare anknytning till klubbens hemstad.

Också Västerås MS håller till på Malma, närmare bestämt på Västerås Motorstadion. Klubbens målsättning är att banan ska bli en av de finaste i Sverige. Medlemsavgiften för en vuxen är 300 kronor per år, vilket de flesta motorsportsentusiaster sannolikt tycker är en struntsumma mot att man får engagera sig i det lokala motorsportslivet, eller kanske till och med tävla själv.

Om du ska göra ett studiebesök hos någon av dessa klubbar från din hemmaklubb någon annanstans i Sverige, kan det vara en bra idé att läsa på lite om Västerås och lära sig staden lite innan du ger dig ut på någon av klubbarnas banor. Man ska nämligen alltid vara beredd på att det värsta kan hända, och att man kan behöva uppsöka läkarvård eller en tandläkare efter en olycka på banan. Du kan lätt hitta läkare, tandläkare eller andra specialister inom vården på Distriktsvarden.se.