Motorklubbar i Stockholm


Om du är intresserad av att börja med motorsport är det en god idé att söka upp sin lokala motorklubb. Motorklubbarna drivs av eldsjälar som anordnar tävlingar och träffar. Klubben organiserar helt enkelt motorintresserade i din hemort och där kan du träffa likasinnade kamrater som du kan utbyta tankar och erfarenheter med. Om du vill tävla i bilsport måste du ansöka om en licens och din förening måste vara medlem i Svenska Bilsportförbundet. För närvarande finns det cirka 430 föreningar över hela Sverige som är anslutna. De här föreningarna är i sin tur grupperade i tolv specialdistriktförbund, varav Stockholms Bilsportförbund är ett av dem. Stockholms Bilsportförbund organiserar ungefär 7 000 personer i 33 olika motorklubbar. Om du har turen att bo i Stockholmsområdet finns det alltså många motorklubbar att välja mellan.

Inom Stockholms Bilsportförbund ryms en hel uppsJö olika grenar, bland annat bilorientering, dragracing, offroad och radiostyrd bilsport. Chansen att hitta en klubb som passar just dina intressen är stor. Tyvärr finns det dock, i skrivande stund 2018, ännu ingen klubb för miljöbilar. Här går vi igenom några av motorklubbarna i Stockholm och berättar vad de sysslar med.

Botkyrka Motorklubb

Föreningen bildades 1933 och ägnar sig åt rally, motocross, enduro, folkrace, offroad, miniracing och supermotard. Mest kända medlemmen är Sten “Storken” Lundin (https://sv.wikipedia.org/wiki/Sten_Lundin) som blev lagvärldsmästare i motocross vid fyra tillfällen: 1955, 1958, 1961 och 1962.

Västerorts RC Sportklubb

Sedan 1979 samlar klubben alla som är intresserade av radiostyrd bilsport. Klubben förfogar över fyra banor som tillsammans går under namnet Lövstabanan. Det finns banor för 1:8 offroad och 1:10 offroad samt för asfalterad dragstrip och crawling. Du som är nyfiken på radiostyrd bilsport, men själv inte äger någon bil, har hos Västerorts RC möjligheten att provköra någon av klubbens pröva-på-bilar.

Racerhistoriska klubben


Om ditt hjärta klappar lite extra för historiska racerbilar är detta en klubb för dig. Racerhistoriska klubben har sitt säte i Johanneshov och bildades av ett gäng entusiaster 1978. Racerhistoriska klubben deltar i en mängd tävlingar runtom i Sverige och resultaten går att följa på klubbens hemsida. På hemsidan finns också ett forum där kan du köpa och sälja bilar och bildelar eller diskutera tävlingar och bilar.

Huddinge Motorklubb

I denna motorklubb är det motorcyklar som gäller. Sedan 1985 håller de främst till på vägarna i Södertörn, men kör också i andra delar av Stockholm. Om du blir medlem här kan du följa med på mc-träffar runt om i Sverige. Klubben anordnar också en egen träff varje år, Helmerträffen. Om vädret tillåter anordnar Huddinge Motorklubb mc-utflykter varje onsdag.