Järfälla motorklubb

En motorklubb är ofta aktiv inom flera olika motorsporter och det finns flera sådana i Sverige. Järfälla Motorklubb är en av dessa och de har ungefär 500 medlemmar idag och den huvudsakliga verksamheten är just nu karting. Klubben har också en helt egen kartingbana com ligger vid Rotebroleden. De bedriver en mycket bra verksamhet och de vill att den ska ge så många medlemmar som möjligt nöje. De har därför kurser både för mekaniker, funktionärer och förare så att all verksamhet också ska kunna bedrivas på ett säkert sätt. De har också träningstävlingar för att nya förare ska kunna komma in i tävlingsverksamheten på ett säkert och lugnt sätt. Klubben har vissa karts för utlåning men om man vill börja träna och tävla på allvar måste man skaffa en egen samt tillhörande utrustning. Hjälm, handskar och overall är bara några av de saker en förare behöver, och klubben kan ofta hänvisa till bra återförsäljare.

Hotas av nedläggning

Idag är det dock inte helt lätt att driva motorklubbar och det förekommer att motorklubbar får lägga ner. Nu hotas också Järfälla motorklubb av nedläggning. Det finns dock flera som kämpar för att klubben ska vara kvar. Flera kändisar kämpar för gokart och för att klubben ska få vara kvar. Bland annat skådespelaren Mikael Persbrandt , rallyföraren Mattias Adielsson som kör VM 2018, samt den 7-faldiga världsmästaren i thai boxning Jörgen Kruth är profiler som stöttar klubben. Det finns också flera andra profiler som inte har koppling till motorsport som stöttar klubben. Där hittar vi bland annat MMA fightern Simon Sköld samt Alex Danielsson. Det finns också flera kvinnor som stöttar bland annat Järfälla motorklubb. Sveriges tuffaste kvinna inom motorsport, Annie Steel, är en av dessa. Mikaela Åhlin-Kottulinsky, en kvinna som ingår i Audi Sport racing academy och som även är bästa tjejen i STCC stöttar också motorklubben. Det märks verkligen att det inte bara är lokalfolk som vill att motorklubbarna ska finnas kvar utan det är även personer som inte alls har behov av motorklubben som stöttar den.

Viktigt att tänka på för en motorklubb

Det finns en hel del en motorklubb måste tänka på. För det första måste det finnas försäkringar för alla lokaler klubben har. Medlemmarna måste också ha en försäkring som täcker skador och liknande orsakade på eller bredvid banan. Klubben måste också ha någon som ser till att lokaler och banor håll i bra skick så att de faktiskt kan användas. En ovk besiktning kan till exempel behöva göras i klubblokalen och husen kan behöva målas om. En motorklubb måste också hålla koll på eventuella fordon som klubben lånar ut. Dessa måste vara säkra för medlemmarna att låna och dessutom måste de underhållas. Förutom detta ska klubben också ha ordning på sin ekonomi, och det gäller att de kan locka tillräckligt många medlemmar för att få klubben att gå runt. Det kostar en hel del pengar att ha en motorklubb och är medlemsantalet litet kan det vara ett tillräckligt skäl för att klubben ska läggas ner.