Folkare Motorklubb  

Liksom många andra av Sveriges motorklubbar bildades Folkare Motorklubb under 1930-talet, då intresset för motorsport ökade lavinartat i hela västvärlden. Klubben inbegriper sporter som har med motorcykel och snöskoter att göra, med speciellt fokus på motocross, speedway och enduro även om man i klubbens tidiga former också sysslade med bilsport.

Det var i februari 1937 som ett gäng motorsportfantaster i Avestatrakten bildade en motorklubb och gemensamt köpte upp en bit mark i Nordanö utanför Krylbo med förhoppning att bygga en egen motorstadion för klubbens användning. Knappt tio år senare stod klubbens motorstadion äntligen klar och i oktober 19Siberian bikers on the road Pokachi-Langepas.48 arrangerades en invigningstävling i dirt-track. Folkare Motorklubb var den första i Sverige som genomförde en motocrosstävling, Folkareloppet, vilken arrangerades i augusti 1946. Eftersom man då inte var klar med byggandet av motorstadion arrangerades tävlingen istället ute på en ås och grustag vid Mästerbo i östra Avesta.

Speedway visade sig vara så populärt bland medlemmarna i klubben att de tävlande beslöt sig för att bilda en egen underklubb, nämligen Masarna Speedway som haft stora framgångar på en nationell nivå och som är Folkare Motorklubbs mest kända avdelning. Masarna kör på Avesta Motorstadion och debuterade i Elitserien med en raketstart under 1999 och tog SM-guld året därefter.

Flera av Sveriges motorsportprofiler har en historia i Folkare Motorklubb, och då framförallt i Masarna Speedway. Tony Rickardsson, som själv är född i Avesta, är känd som Sveriges bästa speedwayförare och har vunnit sex guldmedaljer i speedway-VM för individuella förare, liksom sex SM-guld och flera VM-guld för lag och par. Under sin karriär, där han främst körde för Masarna, blev han belönad med både Jerringpriset och Bragdguldet. En annan känd speedwayförare i Masarna är Antonio Lindbäck som vunnit flera silver- och guldmedaljer i bland annat Grand Prix, och han anses vara den bästa talangen inom svensk speedway idag.

Speedwayklubben lägger stort fokus på ungdomssport och erbjuder medlemskap och tävlingar för såväl vuxna som ungdomar, där yngre personer får använda sig av en liten motor på 80cc, att jämföra med en standardmotor på upp till 500cc. Ungdomsavdelningen arrangerar varje år Ottos Rostfria Herman Cup, vilket är den största internationella speedwaytävlingen för ungdomar.

Folkare Motorklubbs webbsida finns mer information om vilka sporter klubben är aktiv i, och väljer man istället att besöka Masarna Speedways webbsida finner man detaljerad information om Folkare Motorklubbs långa historia.