EM-tävlingar på Tierps Arena

Om man gillar dragracing, motorsport eller andra event känner man troligen till Tierp Arena. Denna arena är allra mest känd för sin stora dragracing-bana, som är en av de bästa banorna i världen. Här arrangeras varje år EM-tävlingar i just dragracing. Arenan ligger bara en timmes resväg från Stockholm, och är hela 165 hektar stor. Här finns både motorsport av världsklass, företagsevent, möjlighet att hålla konferens och mycket annat. Om man söker efter stor underhållning och gillar motorsport bör man definitivt besöka de tävlingar i dragracing som ordnas här. Om man är ute efter en rolig aktivitet för födelsedagsfesten, eller för företagsfesten finns även detta på arenan. Här kan man till exempel njuta av olika utmaningar som go-cart, köra olika racingbilar på tid, sitta bredvid i en äkta racerbil med en professionell förare. Det finns också möjlighet att både tävla och lära sig saker samtidigt. Det finns till exempel en tävling i eco-driving där man får lära sig köra så bensinsnålt som möjligt, och sedan tävla i detta.

Rekordsnabba hastigheter på banan

Under år 2015 kördes finalen i Scandinavian Internationals på Tierp Arena. Denna tävling ingick i FIA European Dragracing Championship för bil och den var också finaltävling i Nordiska mästerskapen i drag bike. Under denna helg kunde över 37.000 åskådare se de körningar som presenterades på den rekordsnabba racerbanan. I den snabbaste klassen i dragracing EM – Top Fuel Dragster vann en finsk tävlande kvinna. Hon satte vid detta tillfälle också Europarekord på dragracing-EM. I denna tävling deltog också människor från flera andra länder, och det fanns även flera svenska tävlande med på banan. Under åren som följt har det också hållits flera tävlingar och deltävlingar i dragracing och vanlig på arenan. Dock har de tidigare rekorden än så länge inte blivit slagna, men i takt med teknikens utveckling är det antagligen bara en tidsfråga innan så blir fallet. Kanske blir det en svensk tävlande som slår ett av alla rekord nästa gång? Eller kanske blir det till och med ett världsrekord som nås på denna bana inom en snar framtid? Förutsättningarna finns.

Varför är denna bana så speciell?

Denna dragracingbana är i särklass en av de allra bästa banorna i världen och på den arrangeras varje år flera EM-tävlingar. Dessa event och händelser besöks av mellan 25000- och 40000 besökare. Detta skapar stora exponeringsmöjligheter för både företag och föreningar på arenan. Denna arena består av en racingbana i full skala där bland annat STCC körts. Under år 2017 har hela 5 stora tävlingar i dragracing körts här och det är långt mer än på flera andra banor. Under augusti var till och med en motorfest igång på banan med deltagande team från hela Europa. Sporten dragracing är inte så vanlig i Sverige men många som besöker en eller annan tävling fastnar för sporten. Det är inte bara tack vare de häftiga fordonen och doften av dieseltrim. Det är också tack vara stämningen och den otroliga möjligheten att kunna följa alla teams förberedelser på plats. På denna bana finns det ofta också möjlighet att komma ner på banan och träffa teamen.