Kungliga automobilklubben

Kungliga automobilklubben grundades 1903 och är en av Sveriges äldsta motorklubbar med säte i Stockholm. Det finns också två regionala avdelningar dit medlemmar i västra och östra delarna av Sverige tillhör, liksom en tredje avdelning för övriga delar av Sverige samt utlandet.

Sedan 1906 har klubben arrangerat årliga vintertävlingar på sträckan Stockholm-Göteborg och man arrangerar flera svenska biltävlingar årligen. Klubben är bland annat känd för att ha utgivit den första svenska bilatlasen, som beskrev lämpliga körvägar i landet, och för att ha haft Prins Bertil som ordförande.

Prins Bertil är känd som Motorprinsen, på grund av sitt brinnande intresse för motorsport och förutom attcarlos_gustavo_da_suecia_corpo_inteiro tävla själv var han med och utformade klubbens tävlingar. Till minne av Prins Bertil delas Motorprinsens medalj ut till exceptionella tävlingsförare och anses vara ett av de finare priserna inom motorsporten.

Kungliga automobilklubbens webbsida kan man läsa mer om klubbens historia samt se vilka tävlingar som planeras just i år.

Midnattssolsrallyt kördes mellan 1950-64, och tävlingen återupplivades av Kungliga automobilklubben 2006. Namnet till trots körs inte midnattssolsrallyt nödvändigtvis i de nordligaste delarna av landet, utan sträckorna byts ut varje år och rallyt har körts såväl i Småland och Värmland som Bergslagen och Jämtland. Det speciella med rallyt är att nyare bilar inte får delta, även om gränsen för årsmodeller successivt höjts från 1980 till 1985. Bland de mest kända segrarna finns Kenny Bräck, en av Sveriges bästa racerförare, samt världens första rallyvärldsmästare Björn Waldegård.

Med anor från 1922 har Gärdesloppet blivit ett mycket populärt och omtyckt lopp. Från början kördes det 2,6 km långa loppet på Gärdet i Stockholm, men på senare tid har det istället flyttats till södra Djurgården. Vid Gärdesloppets invigning var kung Gustav V närvarande, liksom andra delar av kungafamiljen, och loppet har sedan dess förknippats med kungligheter, inte minst tack vare Prins Bertils engagemang i Kungliga automobilklubben.

Gärdesloppet är Sveriges största endagsarrangemang och består dels av ett veteranbilsrally där bilarna är minst femtio år gamla, dels av diverse underhållning i form av bland annat ett lådbils-Grand Prix, flygshow och veteranbilsuppvisningar. Sedan år 2000 har loppet även kallats för Prins Bertil Memorial till minne av Motorprinsen och vid det nya namnets invigning var hans änka prinsessan Lilian närvarande.